Certificatul de mostenitor este documentul autentic eliberat de notarul public care precizeaza informatiile despre bunurile si mostenirea defunctului, inclusiv numarul si calitatea mostenitorilor, precum si alte detalii stabilite prin lege.

Acesta contine, de asemenea, informatii despre mostenitori si alte formalitati prevazute de lege. Certificatul de mostenitor este definit la articolul 1132 din Noul Cod civil roman.

Dupa ce legea a fost promulgata, documentul functioneaza ca un titlu de proprietate, dovedind drepturi mostenitori (dreptul de proprietate al mostenitorilor) acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecaruia.

Tipuri de certificat de mostenitor

Certificatul de mostenitor suplimentar

In cazul in care toti mostenitorii sunt de acord, notarul public poate relua procedura de succesiune si poate incheia tranzactia finala cu bunurile omise din succesiune, eliberand un certificat de mostenitor suplimentar.

Certificatul de calitate de mostenitor

La cererea mostenitorilor, notarul public poate elibera un certificat de mostenitor care sa ateste numarul, calitatea si cotele succesorale ale tuturor mostenitorilor legali, in conformitate cu procedura prevazuta pentru eliberarea certificatului de mostenitor, cu exceptia dispozitiilor referitoare la masa succesorala.
 

Procedura obtinerii certificatului de mostenitor

Certificatul de mostenitor se elibereaza in urma dezbaterii succesiunii la un notar public de la ultimul domiciliu al defunctului. 

Oricare dintre mostenitori poate depune o cerere de deschidere a procedurii succesorale notariale. Odata ce cererea a fost inregistrata, notarul public ii va contacta pe toti cei indreptatiti sa mosteneasca, inclusiv pe legatar iar in cazul in care exista un testament, si pe executorul testamentar.

Acte necesare obtinerii certificatului de mostenitor la notar

• acte de identitate mostenitori1;
• certificat de deces defunct2 (original sau duplicat);
• certificat de casatorie sot supravietuitor (sau, dupa caz: certificat de deces / certificat de mostenitor / sentinta de divort;
• certificat de nastere si casatorie al descendentilor (copii, nepoti) sau al altor rude care au dreptul la succesiune1.
• 2 martori care l-au cunoscut pe defunct;
• daca exista,testamentul.

In concluzie:

• certificatul de mostenitor se elibereaza de notar;
• primirea certificatului are loc in urma procedurii de succesiune;
• realizarea succesiunii are loc la un birou notarial competent teritorial, potrivit adresei ultimului domiciliu al defunctului – daca domiciliul defunctului este in Pitesti, nu se poate face la un notariat in Bucuresti (chiar daca, de exemplu, bunul mostenit este o garsoniera in Capitala);
• la dezbaterea succesiunii sunt chemati toti mostenitorii legali, dar si doi martori care sa confirme calitatea acestora de mostenitori;
• in urma procedurii de succesiune si a achitarii taxelor notariale, se elibereaza, de catre notariat, certificatul de mostenitor;
• in cazul in care mostenitorii nu se inteleg intre ei, notariatul nu poate elibera certificat de mostenitor pentru fiecare, urmand ca drepturile acestora sa fie rezolvate de catre instanta judecatoreasca.

Scapa de grijile legate de litigii de mostenire si transmite un drept succesoral unui tert primind rapid contravaloarea corecta!

6 thoughts on “Ce este certificatul de mostenitor

  1. Este impresionant cat de bine structurat este acest articol, fiecare paragraf are un rol bine definit si contribuie la intelegerea subiectului. Recomand lectura acestui articol tuturor celor interesati de tema abordata.

  2. Subiectul abordat este foarte actual si important in ziua de azi. Am apreciat faptul ca autorul a adus argumente solide si s-a documentat temeinic inainte de a scrie acest articol.

  3. Ma bucur ca am descoperit acest articol, mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luasem in considerare pana acum. Felicitari autorului pentru munca depusa!

  4. Articolul este foarte interesant si informativ, am aflat multe lucruri noi despre subiectul discutat. Autorul a abordat subiectul intr-un mod clar si concis, facandu-l usor de inteles pentru oricine.

  5. Totodata, autorul subliniaza importanta adaptabilitatii sistemului educational la nevoile si preferintele generatiilor tinere, care sunt din ce in ce mai familiarizate cu mediul digital. In plus, dezvoltarea unor competente digitale solide poate pregati tinerii pentru succesul in viitorul loc de munca, care se va baza tot mai mult pe tehnologie.

  6. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra utilizarii tehnologiilor digitale in educatie si modul in care acestea pot revolutiona procesul de invatare. Este impresionant sa vedem cum instrumentele online pot facilita accesul la informatii si pot stimula creativitatea elevilor.

Comments are closed.