Camerele de termoviziune sunt dispozitive electronice portabile cu afisaj vizual integrat, concepute pentru detectarea energiei termice.

Componenta cheie a unei camere termice este un senzor de caldura atasat la un tip special de lentila, care este apoi adaptat pentru a functiona impreuna cu tehnologiile standard de captare a imaginii.

Acest lucru le permite inginerilor sa identifice rapid zonele cu temperatura excesiva sau sursele de energie termica irosita, cum ar fi supraincalzirea componentelor sau eventualele goluri de izolatie termica in inspectia cladirilor.

Lumina vizibila formeaza doar o mica parte din spectrul electromagnetic si singura parte pe care o putem vedea de fapt. Cand este indreptat catre un obiect sau o zona, senzorul de pe o camera de detectie termica permite utilizatorului sa vada spectrul infrarosu altfel invizibil, care exista la lungimi de unda intre lumina vizibila si micro-unde.

Aceasta este adesea redata ca o harta a culorilor in camerele IR moderne, desi afisajele alb-negru sunt inca preferate pentru anumite aplicatii datorita „ocuparii” vizuale reduse si captarii imbunatatite a detaliilor fine.

Pe un afisaj termografic color, componentele sau zonele mai calde vor aparea ca rosu, portocaliu si galben, in timp ce partile mai reci vor fi de obicei afisate ca violet si albastru (verdele indica de obicei zonele care sunt aproximativ la temperatura camerei).

Deoarece masoara radiatia infrarosie, si nu lumina vizibila, camerele cu termoviziune sunt utile si pentru identificarea surselor de caldura in medii foarte intunecate sau altfel ascunse.

Cum functioneaza camerele termice?

O camera termoviziune, IR sau cu imagini termice functioneaza prin detectarea si masurarea radiatiei infrarosii emanate de obiecte – cu alte cuvinte, semnatura termica a acestora.

Pentru a face acest lucru, camera trebuie mai intai echipata cu o lentila care sa permita trecerea frecventelor IR, concentrandu-le pe o matrice speciala de senzori care, la randul sau, le poate detecta si citi.

Matricea de senzori este construita ca o retea de pixeli, fiecare dintre care reactioneaza la lungimile de unda infrarosii care il lovesc transformandu-i intr-un semnal electronic.

Aceste semnale sunt apoi trimise la un procesor din corpul principal al camerei, care le converteste folosind algoritmi intr-o harta de culori cu diferite valori de temperatura. Aceasta harta este trimisa pentru a fi redata de ecranul de afisare.

De ce camerele termice functioneaza mai bine noaptea?

Camerele cu termoviziune tind sa functioneze mai bine pe timp de noapte, dar nu are nimic de-a face cu starea mediului inconjurator fiind lumina sau intuneric.

Mai degraba, deoarece temperatura ambientala – si, mai important, temperatura centrala a obiectelor si a mediului altfel neincalzite – este aproape intotdeauna semnificativ mai scazuta noaptea decat in timpul orelor de lumina solara, senzorii de imagine termica sunt capabili sa afiseze zonele calde la un contrast mai mare.

Chiar si in zilele relativ racoroase, energia termica de la soare va fi absorbita treptat de cladiri, drumuri, vegetatie, materiale de constructie si multe altele, in timp ce afara este lumina zilei.

O camera de imagine termica detecteaza temperatura de suprafata a primului obiect in linia sa de vedere; indreptati unul spre un perete sau o alta suprafata solida si va inregistra caldura radiata spre exterior de acea suprafata.

7 thoughts on “Ce este o camera de termoviziune si la ce foloseste?

  1. Recomand acest articol tuturor celor care sunt interesati de echipamentele industriale si doresc sa afle mai multe informatii despre brandul Bugard. Merita citit pentru a afla detalii importante.

  2. Am fost placut surprins de profesionalismul prezentarii si de modul in care sunt prezentate avantajele produselor Bugard. Este clar ca acest brand se axeaza pe calitate si performanta.

  3. Este foarte util sa stii ce tip de echipamente sunt disponibile pe piata si cum pot fi folosite in diverse aplicatii. Bugard pare sa fie o optiune serioasa pentru cei care cauta echipamente de calitate.

  4. Articolul este foarte bine documentat si ofera informatii valoroase despre echipamentele Bugard. Am fost impresionat de gama variata de produse prezentate si de detaliile tehnice oferite.

  5. Este esential sa acordam o atentie sporita calitatii echipamentelor de protectie pe care le achizitionam, pentru a ne asigura ca acestea isi indeplinesc cu succes scopul. Recomand tuturor sa consulte acest articol pentru a afla mai multe detalii despre echipamentele necesare in diverse domenii.

  6. Am fost placut impresionat de diversitatea produselor prezentate in articol, de la casti de protectie pana la manusi si incaltaminte specializata. Este reconfortant sa stiu ca exista solutii pentru orice tip de activitate care implica un risc potential pentru sanatatea noastra.

  7. Articolul este foarte interesant, oferind informatii utile despre echipamentele de protectie necesare in diverse situatii de lucru. Este important sa fim constienti de riscurile la care ne expunem si sa folosim echipamente adecvate pentru a ne proteja.

Comments are closed.