Sfaturi pentru a obține o eficiență energetică mai mare în orice locuință

Standardele de constructie moderna sunt concepute pentru a cladi construcții sustenabile, ce sa ofere un confort termic ridicat și un consum minim de energie. Un element esențial al acestor locuințe este reprezentat de ferestrele eficiente din punct de vedere energetic. În acest articol, vom explora ce sunt ferestrele pentru casele nzeb (Near Zero Energy Building), care sunt caracteristicile lor și de ce sunt importante pentru eficiența energetică a locuinței.

 Toate clădirile private nou construite – fie că e vorba de locuințe individuale, blocuri multifamiliale, clădiri de birouri sau alte tipuri de spații – pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza unei autorizații de construire emise începând cu 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul NZEB („nearly zero energy building”). 

Ce înseamnă legea NZEB?

Definiția formală este dată de Comisia Europeană și a fost transpusă în legislația noastră prin Legea nr. 101/2020. Astfel, conceptul de Near Zero Energy Building (NZEB) a fost tradus în română prin „o clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero”.

Acest standard nu se referă la faptul ca o clădire să nu consume deloc energie (pentru necesități care includ în principal încălzirea, apa caldă menajeră, răcirea, ventilarea și iluminatul). Înseamnă să consume aproape aceeași cantitate de energie cu cea pe care o produce. Altfel spus, diferența dintre energia consumată și cea produsă să fie zero – sau cât mai aproape de zero. Iar acest echilibru se atinge prin două direcții concomitente: folosirea de resurse regenerabile si atingerea unui grad inalt al eficientei energetice.

Bine de stiut: o casa nZeb va necesita energie totală < 110 KWh/mp*an.

 Ce sunt ferestrele pentru casele nzeb?

Ferestrele pentru casele moderne sunt proiectate și fabricate pentru a minimiza pierderile de căldură și pentru a maximiza câștigul solar pasiv. Aceste ferestre contribuie la menținerea unei temperaturi interioare constante, reducând astfel nevoia de încălzire și răcire artificială. Ele îndeplinesc criterii stricte de eficiență energetică, izolare termică și etanșeitate.

Ferestre și uși eficiente energetic: Uw între 1,12-0,8 W/(mp*K)

 Caracteristicile ferestrelor ce respecta acest standard

 1. Geamuri triple:

   Ferestrele pentru casele nzebsunt, de obicei, echipate cu geamuri termopan triple (denumite și tripan). Acestea oferă o izolare termică superioară în comparație cu geamurile duble sau simple, reducând pierderile de căldură.

 1. Profile izolate termic:

   Cadrele ferestrelor noi sunt construite din materiale cu proprietăți izolante excelente, cum ar fi  PVC-ul sau aluminiul cu barieră termică. Acestea contribuie la reducerea punților termice și la îmbunătățirea eficienței energetice.

 1. Etanșeitate ridicată:

   Etanșeitatea este crucială pentru ferestrele caselor moderne. Aceste ferestre sunt proiectate pentru a preveni infiltrațiile de aer, ceea ce ajută la menținerea unei temperaturi interioare constante și la reducerea consumului de energie.

 1. Coeficient scăzut de transfer termic:

   Ferestrele pentru casele eficiente energetic au un coeficient de transfer termic foarte scăzut, de obicei în jurul a 0,8 W/m²K. Acest indicator arată cât de bine izolează fereastra și cât de puțină căldură se pierde prin aceasta.

 1. Protecție solară:

   Unele ferestre pentru casele nzeb sunt echipate cu pelicule speciale sau tratamente care permit câștigul solar pasiv în timpul iernii, dar reduc supraîncălzirea în timpul verii. Aceste caracteristici ajută la optimizarea confortului termic pe tot parcursul anului.

De ce sunt importante ferestrele pentru locuințele noi?

 • Eficiență energetică:

   Ferestrele eficiente din punct de vedere energetic reduc necesarul de energie pentru încălzirea și răcirea locuinței, ceea ce rezultă în facturi mai mici la energie și un impact redus asupra mediului.

 • Confort termic:

   Ferestrele de calitate superioară pentru casele nzeb asigură un confort termic ridicat, eliminând senzațiile de curent de aer rece în apropierea ferestrelor și menținând o temperatură interioară plăcută și constantă.

 • Izolare fonică:

   Ferestrele triple și profilele izolate termic oferă, de asemenea, o bună protecție acustică, contribuind la crearea unui mediu liniștit și confortabil în interiorul casei.

 • Durabilitate:

   Ferestrele pentru casele pasive sunt construite pentru a fi durabile și rezistente în timp. Materialele de înaltă calitate și tehnologiile avansate de fabricație asigură o durată lungă de viață și performanțe constante.

 Cum să alegi ferestrele potrivite pentru casa ta eficienta energetic?

 • Verifică certificările:

   Asigură-te că ferestrele pe care le alegi sunt certificate pentru case nZeb. Aceste certificări garantează că ferestrele îndeplinesc criteriile stricte de eficiență energetică și performanță.

 • Consultă specialiștii:

   Colaborează cu un arhitect sau un specialist în case pasive pentru a selecta ferestrele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale și specificațiilor locuinței.

 • Analizează costurile și beneficiile:

   Deși ferestrele pentru case pasive pot avea un cost inițial mai ridicat, economiile pe termen lung la facturile de energie și îmbunătățirea confortului fac ca investiția să merite.

364088486_757403056396089_163716643956372524_n.jpg

Concluzie

Ferestrele pentru casele nZeb sunt esențiale pentru a atinge eficiența energetică și confortul dorit într-o locuință modernă și sustenabilă. Alegerea ferestrelor potrivite poate face o diferență semnificativă în performanța generală a casei tale. Pentru mai multe informații și pentru a explora cele mai bune soluții pentru casa ta, vizitează www.ferestrehelios.ro – ai ferestre cu 10 ani garanție! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *